Sabtu, Februari 07, 2009

Seminar ESQ 165 Mission Statement & Character BuildingSebahagian peserta yang menghadiri Seminar ESQ MCB Angkatan 3.

Pada 31 Januari 2008, aku menghadiri Seminar ESQ Mission Statement & Character Building di Ballroom Sheraton Hotel & Tower, Subang. Seawal jam 7.15 pagi, aku sudah berada di lobi hotel dan menunggu rakan-rakan seuniversiti untuk bersama-sama mendaftar. Agak bersemangat juga bila menghadiri Seminar ESQ Public. Sebaik mendaftar, kami diberikan satu sampul yang mengandungi bahan-bahan untuk seminar ini. Seramai 300 orang peserta menghadiri seminar dan kumpulan ini dikenali MCB Angkatan 3 Kuala Lumpur.

Training kali ini sungguh istimewa. Trainernya ialah Dr. Ary Ginanjar Agustian, pengasas Model ESQ 165 dan Pak Legisan. Dalam ramai-ramai peserta ini, ada juga public figure yang aku kenal seperti Datuk Zainal Abidin Sakom, Datuk Husamudin, Zamarulhisham, Linda Rafar dan lain-lain.

Peserta ditekankan tentang matlamat hidup perlu disandarkan pada visi dan misi yang jelas, nilai dan sikap mulia bagi membentuk karektor yang teguh dan berani. Manusia diuji dengan 2 keadaan iaitu senang dan susah di mana pada waktu senang kita perlu bersyukur manakala apabila susah, kita hendaklah bersabar. Berbagai permainan diadakan di mana di sebalik permainan itu terselit makna yang tersirat. Di samping itu, untuk menjadikan peserta lebih bersemangat, ada yell, hadiah dan sebagainya. Peserta juga perlu bersalam semut dengan sesama rakan dan mereka juga tidak kering gusi dengan telatah Pak Ary yang mencuit hati di samping telatah peserta yang mengambil bahagian dalam permainan. Mereka juga diminta pendapat setelah sesuatu permainan itu tamat. Sambutan daripada peserta sungguh hebat dan ini menjadikan suasana dalam dewan hingar-bingar. Hari pertama seminar tamat jam 7.45 malam.

1 Februari 2008, hari kedua seminar. Seperti hari pertama, hari kedua juga banyak menggunakan permainan dalam mencari makna tersirat. Kemuncaknya satu permainan dalam kumpulan seramai 7 orang di mana peserta diberikan 3 batang kayu (stick) yang diandaikan 3 nyawa. Mereka diandaikan dalam sebuah kapal dan kapal tersebut hampir tenggelam. Dalam tempoh masa yang singkat, peserta perlu memilih sama ada ingin memberikan harapan (stick) kepada rakan-rakan atau perlu meminta daripada mereka. Akhirnya kedua-dua mereka yang memberi dan menerima dihukum kerana yang menerima belum tentu akan menunaikan tanggungjawabnya manakala yang memberi pun tidak tahu niat sebenar mereka yang menerima. Begitulah andaiannya.

Seminar in tamat jam 7.30 malam. Dan malam ini aku kembali ke rumah dan sampai di Melaka jam 11.00 malam.Penulis bergambar bersama Encik Samsul Samdin, Timbalan Pengarah Pusat Komputer.

0 ulasan:

Catat Ulasan