Sabtu, Januari 10, 2009

Majlis Merisik Dan Bertunang Hazwan
Jumaat, 2 Januari 2009, aku memulakan perjalanan hidup di tahun baru ini dengan satu perjalanan jauh ke Terengganu. Selepas solat Subuh, aku dengan Ida menghadiri majlis kenduri doa selamat di rumah Busu Jamil. Ini adalah kerana kami akan memulakan perjalanan ke Jertih kerana menghadiri majlis merisik dan bertunang Hazwan, anak sulung beliau.

Pukul 9.00 pagi, dengan menaiki tiga buah kereta. Aku satu kereta, Hazwan satu kereta dan Pak Ngah Ahmad satu kereta. Kami bertolak melalui pekan Durian Tunggal, Selandar, Gemencheh, Pasir Besar, Bera dan berhenti rehat sebentar di Muadzam Shah sebelum meneruskan perjalanan melalui Pekan, Gambang, memasuki Lebuhraya Pantai Timur sebelum keluar di Beserah dan melalui jalan Jabor-Jerangau. Kami berhenti sembahyang, rehat, makan tengah hari di Masjid Kuala Berang. Pukul 4.30 petang, kami meneruskan perjalanan melalui Sungai Tong, Setiu dan kira-kira pukul 7.30 malam, kami sampai di Jertih. Sepanjang perjalanan, cuaca mendung dan hujan lebat. Kami disediakan oleh Busu Jamil, bilik-bilik hotel untuk berehat di Hotel One Utama.

Sebelah malam, selepas Isyak, kami ke gerai makan yang terletak lebih kurang 100 meter dari tempat penginapan. Sepanjang malam, hujan masih lagi membasahi bumi Jertih dan aku menjangkakan cuaca begini akan berterusan sehingga beberapa hari lagi.

Hari Sabtu, 3 Januari 2009, kira-kira pukul 8.30 pagi, kami bersiap untuk check-out daripada hotel. Di luar, hujan masih lagi lebat. Pukul 9.00 pagi, kami ke rumah sahabat Busu Jamil yang terletak beberapa kilometer dari Bandar Jertih. Kami dijamu dengan sarapan pagi iaitu nasi minyak dan juga nasi dagang. Selepas berbual-bual, kami meneruskan perjalanan ke Kampung Pasir Akar untuk majlis merisik dan bertunang Hazwan. Sahabat Busu Jamil memandu kami ke kampung tersebut. Ini kerana kami tidak biasa dengan kampung-kampung di sini manakala Hazwan pun baru pertama kali menjejakkan kaki ke kampung tersebut.

Kira-kira 25 minit perjalanan melalui jalan alternatif ke Kampung Pasir Akar, kami sampai kira-kira jam 11.00 pagi. Kami dijemput naik oleh tuan rumah. Semua barang-barang hantaran disusun berhampiran dengan pelamin ringkas beralaskan bantal.

Majlis merisik dan bertunang dimulakan. Tuan Hj. Aziz, mewakili rombongan kami memulakan majlis dengan dua rangkap pantun dan memaklumkan kepada semua hadirin tujuan majlis ini diadakan. Majlis kemudian disambut oleh tuan rumah dengan pantun dan juga hasrat tuan rumah mengenai majlis tersebut. Daripada perbincangan, telah dipersetujui pertunangan ini tempohnya setahun dan jika kedua belah pihak ingin mempercepatkan atau sebaliknya, mereka bolehlah berunding. Wang hantaran ditetapkan sejumlah RM8,080.80.

Majlis diteruskan dengan menyarung cincin merisik dan bertunang oleh Busu Fadzlon kepada bakal menantu beliau, Norashikin bt. Yusof. Seterusnya semua tetamu dijamu dengan jamuan sebaik sahaja sesi bergambar selesai.

Kira-kira jam 12.30 tengah hari, kami bertolak balik ke Melaka. Kami dimaklumkan beberapa jalan di Kampung Jabi dinaiki air. Kami dipandu oleh tuan rumah melalui jalan alternatif sehinggalah ke Setiu.

Daripada Setiu, kami melalui jalan pantai dan singgah solat Zohor di Masjid Kg. Penarik, Setiu. Kemudian, kami melalui Kg. Merang, Batu Rakit, melalui bandar Kuala Terengganu, memasuki Kuala Telemong dan terus ke Kuala Berang untuk mengisi minyak. Pukul 4.30 petang, kami bertolak melalui Ajil, Jerangau, Jabor dan memasuki Lebuhraya Pantai Timur seterusnya Gambang dan berhenti rehat di Muadzam Shah.

Selepas berehat sebentar, kami meneruskan perjalanan melalui Segamat, Tangkak, Jasin dan terus ke rumah. Kami tiba jam 12.45 malam. Alhamdulillah, perjalanan kami selamat dan aku harus segera melelapkan mata kerana esok, anak sulungku Muhammad Arif akan mula mendaftar di SMK(A) Sultan Muhammad, Batu Berendam.

Walaupun penat, aku enjoy dengan perjalanan ini.

Kedudukan Kg. Pasir Akar, Jertih.
Hantaran balasan daripada Shikin kepada Hazwan.Hantaran daripada Shikin.


Norashikin, tunang Hazwan.Upacara menyarung cincin merisik dan bertunang.Sebahagian daripada tetamu yang hadir.Atuk kepada Shikin membaca doa selamat.Saudara-mara kepada Shikin mengaminkan doa.Tetamu dijamu dengan hidangan istimewa.Hujan dan laut bergelora yang merupakan pemandangan di Pantai Penarik.Masjid Penarik.Arif bergambar di hadapan pintu masuk utama Masjid Penarik.

0 ulasan:

Catat Ulasan